Since 2006, Jules and her partner, under the brand Giftmagique, have been creating special merdeka gifts for a very special client. It started with something very simple, a basket with a variety of local snacks and goodies. But even so, the gift basket was specially handmade from Serdang Leaves, very typical of the state of Sabah. And the colour of the serdang leaf basket was dark blue with red and yellow trimming, then wrapped nicely in white organza; the contents consisted of popular local tidbits like kuih bangkit, mixed maruku, coconut candy, kuih cincin, etc. So, the whole gift basket symbolised our diverse multicultural society, all bound together harmoniously under one flag... The gift received overwhelming response...Alhamdulillah.
So, in 2007, I figured that something more unique must be created. Firstly, because this is a Merdeka gift, which in its elementary sense is already very significant; secondly, to create a deeper understanding of our history and the true meaning of being Malaysian. And this sentiment/instinct was enthusiastically shared by my client too, who contributed an equal amount of input and passion. Hence, the old time "Tin Sekut" concept was created. The "Tin Sekut" has a very special place in my heart because it reminded me of the biscuit tin that my late nenek nyang in Kuala Krai had in the kitchen of her 'grand' wooden house; it was 'grand' to me then as I had only been between 4-6 years old, so the house seemed really huge to me, and way different from what I grew up in in Klang! Also, I came up with the copy to this concept, which made for the intro of the greeting card, so, that's sentimental, hee hee... The description of the old time goodies was, of course, by our highly experienced client, whose writing never fails to touch my heart :) Oh, and the exciting part of this "Tin Sekut" was that, we threw in a handful of the old time tube balloons just for everyone to have fun with!
Banyak kenangan zaman silam. Ada yang pahit, ada yang manis. Ada yang sedih, ada yang lucu. Semuanya sama penting. Bila cucu-cucu balik ke kampung masa cuti sekolah, Tok dan Nenek gemar bercerita kisah perit di zaman Jepun: makan ubi kayu, beras dan gula dicatu. Semua ini bukan untuk menakutkan, sekadar untuk menyedarkan. Cucu-cucu semua terlopong mendengar cerita sambil mengudap kerepek dan emping yang nenek buat. Begitu banyak telah kita kecapi sejak zaman orang putih dan zaman “curfew”. Diselitkan pula dengan kisah zaman bangsawan Kasma Booty, pantang ditinggal zaman P.Ramlee. Tapi yang paling menjadi kebanggaan, yang takkan sudah dicerita oleh tok dan nenek ialah zaman Tunku yang membawa kemerdekaan, dan bagaimana bangganya mereka menyanyikan lagu Negaraku buat pertama kali dulu. Dan tak sudah juga cerita bagaimana Tok dan Nenek patah pinggang membajak bendang berbanding dengan anak cucu sekarang yang hidup lebih senang di zaman komputer. Cerita habis, kudapan pun habis. Nenek segera membuka tin biskut dan menambah kerepek dan emping dalam pinggan cucu-cucu. Tok senyum menghirup enak kopi o Nenek. Dan cerita pun bermula sekali lagi…….
• KEREPEK UBI KAYU PEDAS
Kerepek yang ini lain daripada yang di pasaran. Yang ini resipi tradisional, perlu lebih banyak masa dan kena sabar membuatnya. Ubi kayu yang elok empuk direbus gebu dan disejukkan. Kemudian, ubi diracik memanjang dengan ketebalan sekata. Sambil meracik Nenek tak putus-putus berdoa matahari terus bersinar sebab ubi perlu dijemur kering beberapa hari lagi pula. Jika tidak, hirisan ubi akan masam dan berkulat. Bila cukup kering, ubi racik boleh disimpan beberapa bulan, atau terus digoreng dan dimakan tawar, atau disira gula atau sambal kering seperti yang ini.
• KACANG PUTIH
Kalaulah ada senarai “top ten” makanan ringan di Malaysia, kacang putih pasti di salah satu tempat teratas. Dulu-dulu kacang kuda yang digoreng kering ini dijual dalam kertas berbentuk kon oleh penjual India yang menunggang basikal Raleigh dari kampung ke kampung, atau ketika pertunjukan wayang gambar oleh Jabatan Penerangan di padang sekolah atau Balai Raya. Kini, kacang putih boleh diperolehi di pasar raya dan masih diminati, terutama sekali bila berkumpul ramai-ramai. Ada juga yang kata Kacang Putih “berhantu” sebab bila dah mula makan memang tak boleh berhenti selagi belum habis!
• GULA BANTAL
Yang paling istimewa mengenai Gula Bantal ialah balutan nipisnya yang cair dalam mulut sebelum sempat isinya dikunyah. Pasti ramai yang masih ingat kerangupan kacang tumbuk manis bersalut pastri rapuh yang menjadi kegemaran ramai sekitar 70’an dan 80’an. Zaman dulu gula bantal ini tembun saiznya, memang macam bantal. Tapi di zaman siber kini semua peralatan canggih “slim” belaka, jadi gula bantal pun terikut-ikut “slim” berbanding dulu.
• PUTU KACANG HIJAU
Satu lagi kuih tradisi yang memerlukan sinaran matahari yang terik. Tidak banyak bahan yang diperlukan untuk menyediakannya. Tidak perlu mentega, telur atau pewarna. Hanya perlu tepung kacang hijau dan gula. Adunan kemudian diterap padat ke dalam acuan kayu sebelum dikeluarkan dan dijemur beberapa hari. Kalau kena caranya, kuih comel ini boleh tahan berbulan-bulan.
• EMPING KERABU
Bagi yang tinggal di kawasan padi pasti biasa dengan kudapan ini. Begitu rangup dan wangi padi muda yang telah digoreng dan ditumbuk nipis. Dulu-dulu ada pesta mengemping yang sering diadakan waktu malam bulan penuh, bila padi hampir masak. Ketika itu penduduk kampung akan berkumpul dan kedengaranlah bunyi antan nyaring bertingkah, dan terhasillah makanan segera zaman dulu. Bila tetamu bertandang, emping digaul dengan gula, kelapa muda parut dan sedikit garam, dan dihidangkan. Sungguh enak dimakan bersama kopi panas sambil bersembang di anjung. Kini, emping, yang boleh dimakan sebagai pencuci mulut, sarapan pagi atau hidangan sampingan untuk minum petang, agak sukar ditemui.
Oh yes, unleash the child in you and enjoy the balloons too!
Selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke-50 daripada kami di PETRONAS.
Nowadays, I share the same knick knacks with my boys, and I'll start telling them about how cool the gula bantal was, with that 'melt in your mouth' layer... and I also buy them the tube balloons, which they SO looooooove... There is still a lot of the past that my boys have yet to grasp and understand, but at least, I can quite confidently say that so far, they seem to be on the right track to being true Malaysians, and loving it...
PS. Due credit must go to the Tangerine and KerepekLa teams, for helping to make this fabulous "Tin Sekut" the sweet reality that it was... :)
2 comments:
One cool job Jules! Serious! I love every single thing about it, the write up, the tins, the traditional snacks. You guys did such a wonderful job on this one.
thank you, thank you... but you know what's the greatest contributing factor in creating such a fab job? a great client; they make you want to reach for nothing less than the stars... :)
Post a Comment